2014 m. birželio 26 d., ketvirtadienis

Lauren Oliver "Delirium"

Šiandien pristatau pirmąją knygų trilogijos "Delirium" knygą.


 
Autorius: Lauren Oliver
 Pavadinimas: Delirium
 Puslapių skaičius: 384

 Aprašymas: 
       Vos atsivertusi Lauren Oliver knygą "Delirium", supratau, kad tai neeilinis kūrinys. Tokias knygas mėgstu priskirti prie realios fantastikos žanro. Daugelis detalių, vietų, faktų knygoje išgalvota, tačiau veikėjai beveik tokie pat kaip ir mes.
      Stengiuosi neskaityti romanų, kuriuose viskas sukasi tik apie du pagrindinius veikėjus ar aprašomas meilės trikampis, kuris baigiasi "Gyveno ilgai ir laimingai...". Čia, "Delirium" knygoje,  aprašomi toli gražu netik romantiški paauglių santykiai. Tai kur kas daugiau. Čia susipina meilė, draugystė, laisvės troškimas, pasitikėjimas vienas kitu, drąsa ir siekis kažko daugiau...
       Lena, pagrindinė knygos veikėja, yra 17 metų paauglė, su dideliu nekantrumu laukianti visiems 18 metų sulaukusiems asmenims privalomos procedūros. Jos metu, iš žmogaus atimamas meilės jausmas, o kartu su juo ir skausmas. Žmogus pradeda gyventi visiškai laimingą gyvenimą be jokių rūpesčių, nemalonumų, jausmų... Bet ar jis tikrai lieka  laimingas? Po procedūros žmogus įgauna imunitetą nuo AMOR DELIRIA NERVOSA (meilės karštinės). Šalyje, kurioje gyvena Lena, meilė uždrausta. Gyventojai, negalintys atsispirti šiam jausmui arba tie, kuriems procedūra nepavyko, vadinami Prijaučiančiaisiais. Jie sodinami į kalėjimus, vadinamus kriptomis, ar kitaip žiauriai baudžiami. Pavyzdinga mergina, rūpestingai skaičiuojanti dienas iki lemtingo įvykio, sutinka vaikiną-Aleksą. O tada prasideda tai, ko visi tikimės: kvapą gniaužiantys pavojai, kraują stingdanti rizika, švelnūs, tyri jausmai užlieja skaitytojo mintis. Lena ir Aleksas leidžia vis daugiau laiko kartu, merginos namiškiams kyla įtarimų, dėl keisto jos elgesio, bet ar tai gali susilpninti jausmus Aleksui? Du, gyvenimiškos patirties beveik neturintys jaunuoliai, išsiaiškina valstybės įstatymų spragas, supranta keik melo aplink ir, kad būtent MELAS yra šalies, kurioje gyvena, pagrindas. Jie pradeda visai nebe pasitikėti aplinka, kurioje gyvena. Leną ir Aleksą vis labiau ir labiau vilioja mintis pabėgti į Tyrus. Laisvus, niekieno neribojamus plotus, apie kurių egzistavimą valdžia neužsimena... Ar tai pavyks įsimilėjeliams?
      Skaitant knygą manyje grūmėsi du jausmai.Vienas iš jų-susižavėjimas. Buvau labai įsitraukusi į knygos veiksmą. Kai tekdavo padėti knygą į šalį ir užsiimti kitais darbais, dar ilgai negalėdavau atsipeikėti, galvodavau, kaip viskas pasisuks toliau. Skaitant daugelį kitų knygų galima lengvai nujausti, nuspėti siužeto vingius, o štai "Delirium" knygoje nesugebėjau nuspėti nieko... Buvau susižavėjusi rašytojos sugebėjimu fantazuoti ir taip meistriškai susieti įvykius. Man nesuvokiama, kaip tai įmanoma?!
      Kitas jausmas, pastoviai nedavęs man ramybės, buvo nerimas. Kaip minėjau, knyga tikrai labai intriguojanti ir prikaustanti dėmesį. Viską išgyvenau kartu su veikėjais, nerimavau dėl kiekvieno jų veiksmo. Kartais net norėjosi sušukti: "Ne, ką darot?", bet gaila, tai nebūtų pakeitę įvykių eigos.
      Pabaigoje noriu pasakyti, kad knyga likau tikrai sužavėta. Joje niekas nefilosofuoja, nepamokslauja, o kartais tikrai norisi paskaityti lengvesnio, kasdieniškesnio pobūdžio knygas, kurios patraukia ne banalumu ar paprastumu, įvykių gausa. "Delirium" mane sužavėjo.



Lauren Oliver yra parašiusi netik knygų "Delirium" trilogiją, tačiau ir dar kelis nemažo populiarumo sulaukusius kūrinius. Jie tuoj pat keliaus į knygų, kurias ketinu perskaityti sąrašą.
1. Kai aš žuvau
2. Panika

Gero vakaro.

1 komentaras:

  1. Oho, tikrai sudominai aprašydama šią knygą. Pridedu prie savo 'Perskaityti' sąrašo. Beje, 'Kai aš žuvau' esu skaičiusi. Man laaabai patiko, nuoširdžiai patariu perskaityti. :)
    - Kviečiu paskaitynėti - clouds4you.blogspot.com (:

    AtsakytiPanaikinti