2015 m. sausio 18 d., sekmadienis

Waris Dirie su Cathleen Miller "Dykumų gėlė"

Autorius: Waris Dirie su Cathleen Miller
Pavadinimas: Dykumų gėlė
Puslapių skaičius: 250
Aprašymas:
  "Dykumų gėlė"-tikra merginos Varis Dirie, kilusios iš Somalio, gyvenimo istorija. Ji prasideda nuo Varis vaikystės prisiminimų. Mergaitė gimė ir gyvena dykumų klajoklių šeimoje, kartu su vienuolika savo brolių ir seserų. Jau nuo mažų dienų jai tenka prisiimti atsakomybę už kai kuriuos darbus: gyvulių prižiūrėjimą, ganymą, maisto ruošimą. Kai Varis suknaka penkeri, jai turi būti atliktas "apipjaustymas". Tai procedūra, kurios metu pašalinami kai kurie lytiniai organai. Galite patys įsivaizduoti, jog visa tai buvo atliekama dykumoje, be jokių skausmą malšinančių priemonių, dažnai su aštresniu akmeniu ar skustuvo ašmenimis. Šią procedūrą galima drąsiai vadinti moterų kankinimu. Po šio ritualo kiekviena mergaitė virsta moterimi ir ima laukti savo būsimo vyro. Varis turėjo ištekėti būdama dvylikos už jai nepažįstamo, seno vyriškio ir tapti antraja jo žmona. Varis bandė priešintis, tačiau, tuomet moterys neturėjo jokio balso, į jas nebuvo atsižvelgiama, todėl tėvas nesutiko atidėti vestuvių. Išsigandusi mergina pabėgo iš namų. Po alinančios ir ilgos kelionės ji atsidūrė civilizuotame mieste ir pamažu ėme žengti pirmuosius, lemtingus žingsnius savo gyvenime  savarankiškai.
Knyga skirta pabrėžti, parodyti pasauliui kaip žiauriai kankinamos, luošinamos Arabų šalyse gimusios moterys, ką joms tenka iškęsti. Tai ne istorija pasakojanti įvykius, nutikusius prieš porą šimtų metų. Ne. Visa tai vyksta ir šiandien, tik, deja, mes to nežinome, apie tai garsiai niekas nešneka.
Mane įpač sužavėjo Varis stiprybė, drąsa, padėjusi jai išsikovoti tai, ko ji ištiesų verta. Ji nepasidavė pirmai kliūčiai pastojusiai kelią. Mergina tapo garsia visame pasaulyje. Ji žinoma ir minima net šiandien, nes yra paskirta ypatingąja ambasadore Afrikos moterų teisėms ginti. Jos kilmė nesutrugdė jai pasiekti daugaiu nei galima įsivaizduoti, tapti supermodeliu, sukurti šeimą ir gyventi laimingą gyvenimą.
2009 metais sukurtas filmas pagal šią knygą. Pati jo dar nemačiau, tačiau artimaiusiu metu planuoju būtinai pažiūrėti.

Tai dar viena biografinė knyga, sugraudinusi mane.

2 komentarai:

  1. Šią knygą įtrauksiu į norų sąrašėlį.
    Ir iš tikrųjų baisu susipažinti su tokiu žiaurumu. Apie šį kūrinį esu girdėjusi, tačiau vis nedrįsdavau paimti ir perskaityti.
    P. S. Galbūt kitą kartą galėtum pridėti kažką daugiau apie rašytoją (kiek jai metų ar pan.). (-:
    P. P. S. O aš rekomenduoju šią: http://mielasvaikis.blogspot.com/2015/01/taigi-perskai-bram-stoker-drakul-knyga.html?m=1

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skaičiau šią knygą. Užvertus paskutinį puslapį, sėdėjau ir bandžiau permąstyti viską. Puiki knyga.

    AtsakytiPanaikinti